Kvalitetsvurdering

Kvalitetsvurderingen er inspireret af beskrivelsen i Sieg’s møntkatalog og Peter Flensborgs bog “Kvalitetsvurdering af danske mønter 1874-1972”.

Du kan åbne bogen ved at trykke på billedet.

Amagerlands Numismatiske Forening har lavet forskellige små Youtube videoer, som ganske glimrende viser eksempler på kvalitetsvurdering af mønter. Du kan se mere her: AnfCoinsDenmark

Kvalitet M = medaljepræg
Proof-A
P = Proof
Polierte Platte
En perfekt mønt med spejlblankoverflade og præget med helt nye stempler. De højeste punkter er sædvanligvis helt matte.


Kvalitet 0 = ucirkuleret
MS-60  til MS-65
Unc. = uncirculated
F.d.c. = Fleur decoin:
Ucirkuleret mønt med fuldt møntskær, som med tiden kan blive til naturlig patina. Mønten skal være præget med nye stempler, så alle detaljer fremgår. Der kan dog være enkelte småridser og hak fra udmøntningen.


Kvalitet 01 = meget pæn
EF-40
EF = extremely fine
Vorzüglich
En mønt med delvist bevaret møntskær og uden nævneværdigt slid. Har været minimalt cirkuleret eller præget med slidte stempler.


Kvalitet 1+ = pænt eks.
VF-20
VF = Very fine 
Sehr Schön
Mønt helt uden møntskær og med tydeligt tegn på slidtage efter at have været i cirkulation.


Kvalitet 1 =acceptabel
F-12
F = fine
Schön
En mønt med slid på stort set alle detaljer efter at have været meget i cirkulation. Alle detaljer kan dog stadig ses klart.


Kvalitet 1- = slidt eks.
VG-8
VG = very good
S.g.E = Sehr gute Erhalt.
En noget slidt mønt, hvor stort set alle møntens detaljer er fladslidte uden dog at mangle helt.


Kvalitet 2 = dårligt eks.
G-4
G = good
G.e. = Gut erhalten
En meget slidt mønt, hvor stort set alle detaljer er næsten helt fladslidte.


Møntsæt fra Den Kgl. Mønt

Prisen i kvalitet 0 er for et perfekt sæt som fremtræder som nyt. Mønterne skal være perfekte uden belægninger. Omslag skal være uden fejl som misfarvning, kantstød, buk, pletter, påskrift mv.

Prisen i kv. 1+ er for et pænt sæt uden væsentlige fejl. Mønterne skal stadig være perfekte uden belægninger. Omslaget kan have mindre kantstød, et enkelt svagt buk, mindre påskrift eller lignende. Segl kan være brudt på møntsæt fra 1973 og 1974 sættene.

Prisen i kv. 1- er for et meget misligholdt møntsæt. Mønterne kan have belægninger og/eller omslaget meget mishandlet.


Kommentarer og udfordringer ved kvalitetsvurdering – især mellem de forskellige samlere i forskellige lande

Når det kommer til kvalitetsvurdering af mønter, så kan det ofte være en ren vurderingssag, og vi i Skandinavien har længe været kendt for at være meget strikse når det kommer til det område. Man vurderer jo i princippet kun på hvor meget en mønt har cirkuleret ud fra dens overordnede nedslidning, når det kommer til den nummerede kvalitet. Tag fx en morgan dollar der aldrig nogensinde har set cirkulation, den kan sagtens graderes til MS-60 hvis den er fuldt af såkaldte “bagmarks”, altså små ridser eller mærker fra at have ligget sammen med en masse andre mønter i en pose i måske årtier. Ville man ikke i dansk sammenhæng kalde den en 0 (med anmærkning af ‘bagmarks’)? 

Vores standarder for kvalitet smelter mere og mere sammen grundet globalisering, nye samlere og en voksende tilslutning til slabs, så derfor skal man passe meget på med at kalde nogen for bedrager eller svindler for at kalde fx en NGC graderet MS-63 for kvalitet 0. 

Mange danske/skandinaviske samlere og handlere har også taget faktorer som fladpræg, ‘bagmarks’, slidte stempler, blanket ‘uvejr’ -og revner, justeringsspor, korrosion, ridse(r), patina, rensning, ‘møntbakkeslid’, skævt præg osv. med i deres overordnede kvalitetsnummer, så en 0’er pludselig bliver kaldt for en 1’er, i stedet for at kalde det en (0) med alle anmærkninger stående, men også her vil flere være uenige. Derfor fungerer et standardiseret dansk system ikke 100% i praksis, hvorfor Scheldon-skalaen har fået så meget success internationalt, da de tager alle disse faktorer i mente (det er faktisk en hel uddannelse hos NGC og PCGS). 

En lærerig video om hvordan PCGS vurderer morgan dollars, ud fra Scheldon-skalaen, kan ses her: https://youtu.be/nNxbgpWKaVw